Top
Welkom op Canobe


UITNODIGING
LOST PLACES
foto-expositie en film
 
Locatie foto-expositie: Fotofront, Boekeloseweg 44, Hengelo(o).
Opening: foto-expositie Lost Places by Fotofront Saskia Speek-Janki.
Vrijdag 13 juli: 19.00 – 21.00 uur. Toegang vrij voor geïnteresseerden.
 
Locatie filmvertoning: Canobe, Boekeloseweg 44, Hengelo(o).
Film: ”Geschichten hinter vergessenen Mauern – Lost Place Story’s Leipzig”
(Film in Duitse taal gesproken zonder ondertiteling in Nederlands.)
Na de opening is er om 22.00 uur de mogelijkheid om de film te gaan zien. (Reserveren via saskia@fotofront.nl of info@canobe.nl
 
Filmvertoning voor de geocaching community vindt een dag later plaats op zaterdag 14 juli, voor details zie http://coord.info/GC3NE6Y op Geocaching. Tevens is daar ook een beschrijving van de film in het Duits te vinden.
 
 
De serie foto’s uit de expositie neemt je mee op een ongewone reis. De standaard toeristische plekjes uit de reisgids zie je niet. Er zijn geen openingstijden en geen rondleiding van een gids. Een uitdagende route door vergeten gebouwen. Toch ontdek je verborgen plekken en verloren dingen die de moeite waard zijn om gezien te worden. Plekken die opnieuw gevonden moeten worden. Liefde op het tweede gezicht. Lost Places ontvoert je naar het rijk van geruïneerde gebouwen. De urban image en uitzonderlijke ruimtelijke architectuur van Lost Places zijn een bron van inspiratie. Vandaag de dag wachten de gebouwen op investeerders terwijl weersinvloeden steeds meer grip op de nog overgebleven bebouwing krijgen. Wat is er mooier om als fotograaf van schijnbaar niets de prachtigste beelden vast te leggen. Deze foto-expositie probeert interesse te wekken voor deze gebouwen om daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan behoud of hergebruik. Wanneer iets verloren is, maar dan toch onverwacht teruggevonden is, is de vreugde soms nog veel groter. Geniet met vreugde van deze foto-expositie.

Foto: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
Saskia Speek-Janki, geboren in 1970 te Enschede, communicatie gestudeerd. Fotografeert sinds midden jaren tachtig, mens, dier, architectuur en natuur. Als het even kan allemaal in datzelfde beeld. Maar telkens anders geschreven met licht. Exposities met thema’s als voeding, portretten, landschappen, architectuur, natuur, abstract,  geënsceneerd, makro, be-)spiegelingen, zelfportretten en meer passeerden al de revue. Tegenwoordig woont en werkt Saskia in Hengelo(o). In haar gecombineerde bedrijf aan de Boekeloseweg vind je enerzijds haar studio Fotofront ( www.fotofront.nl) en anderzijds haar Urban nature store Canobe ( www.canobe.nl). In deze overzichts expositie komen de bezoeken aan Lost Places opnieuw tot leven. Met liefde gemaakt.

Foto: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
Saskia: “Door de jaren heen ben ik op diverse Lost Place locaties in o.a. Nederland, België, Duitsland, Nieuw Zeeland en Finland geweest. Geocaching, het zoeken van schatten met behulp van een GPS bleek daar een goed hulpmiddel bij te zijn. Dan kom je nog eens ergens…  Figuranten in mijn foto’s zijn dan ook vaak bevriende geocachers of toevallige passanten, die zonder te gaan poseren bewoon hun ding bleven doen. Ook heb ik op Lost Places mogen werken met bijzonder getalenteerde modellen onder soms barre omstandigheden. Petje af voor hun doorzettingsvermogen!
Telkens vol verwondering probeerde ik een tijdsbeeld vast te leggen met mijn camera. Emotie vastleggen in een beeld met de middelen die je op de locatie aantreft of zelf soms toevoegt. Dan voel ik een sfeer van romantiek, wedergeboorte, reanimatie, vrijheid, historie, passie en verbondenheid. En als het lukt om een fractie van dit alles op een ander over te brengen door middel van een foto dan ben ik in mijn missie geslaagd.“

Foto: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
Saskia over de film: “Onlangs zag ik de film Lost Places in Leipzig tijdens een geocaching event in Butzbach(D), een paar weken later was ik al in Leipzig. De film is zoveel meer dan een film, het nodigt uit tot overdenking en is een bron van inspiratie voor geïnteresseerden in Lost Places. Dat kan zijn als bijvoorbeeld graffitikunstenaar, muzikant, urban explorer, geocacher, investeerder, project ontwikkelaar, politicus, historicus en romanticus. Heel verheugd ben ik dan ook dat ik als eerste in Nederland deze film mag gaan vertonen. Met dank aan de filmmaker en collega-geocacher Enno Seifried die mij vol inspiratie deed afreizen naar Leipzig. In mijn foto-expositie zullen zeker een aantal Lost Places foto’s van Leipzig prijken. En ik moet terug …“

Foto: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
In het centrum en in de randgebieden, in Leipzig kun je talrijke architectonische, indrukwekkende gebouwen, zoals ondergrondse kelders en tunnels vinden, die sinds 20 jaar en langer leeg staan en wachten op vernietiging of om opnieuw in gebruik genomen te gaan worden. Op zoek naar een omgeving, die in geen enkele reisgids staat en die nog meer van het verleden van een stad vertelt dan menig geschiedenisboek, begeven wij ons op het spoor van verlaten gebouwen. Op het spoor van verhalen van zogenaamde Lost Places in Leipzig. Details met betrekking tot deze film vind je hier: http://www.lost-place-le.de

Met “Geschichten hinter vergessenen Mauern – Lost Place verhalen uit Leipzig” is een filmdocument ontstaan, die het verleden en de toekomst toont van de meest fascinerende Lost Place locaties in Leipzig. Naast een vertelster (die als bezoekster van Leipzig met haar persoonlijke blik je door de film leidt) zijn er gesprekken met investeerders en politici. Verhalen van bezoeker Walther Ulbrichts aan het voormalige Hotel Astoria of het verhaal van de voorliefde van Arthur Schnitzlers zijn een groot onderdeel in de film, de ideeën over het hergebruiken van het bowlingcentrum als nieuw natuurkundemuseum of het oude poststation als culturele vlooienmarkt. Daarnaast zijn er talrijke interviewpartners die we kunnen bestempelen als Lost Place liefhebbers. Deze groep van mensen heeft een fascinatie voor zulke gebouwen, die hun telkens opnieuw drijft om zulke plekken in hun vrije tijd op te zoeken. Kunstenaren, fotografen, videografen, muzikanten of de Urban Explorer die altijd op zoek is naar avontuur in het afgesloten deel van de stad. Zo vertelt Clemens Meyer van de illegale Technoparty’s in industriële gebouwen. Er zijn verhalen van onaangename ontmoetingen met drugsdealers, of van de graffitikunstenaars die in de vergeten Leipziger locaties een nieuwe creatieve vrijheid ontdekt hebben. Het spectrum gaat verder dan het levendige DDR-verhaal (in deze gebouwen hebben duizenden mensen gewerkt), verder dan het schoorsteenspringen (in oktober 2011) in het voormalige VEB Elguwa Leipzig door springmeester Michael Schneider.
Een ander thema van “Geschichten hinter vergessenen Mauern” is het moderne GPS-schatzoeken: Geocaching. Tot september 2011 bestond de Lost-Place-Cache-Serie “Trau Dich” in Leipzig, deze was tot ver over Sachsen’s grenzen favoriet. Zelfs mensen uit omliggende landen zoals Nederland reisden naar Leipzig, om zich met de GPS op het spoor van vele leegstaande gebouwen te begeven. Waar zeker duizenden mensen zich in het grijze gebied tussen illegaliteit en vrijetijdsbesteding begeven komen er vroeg of laat problemen met de wet. Negatieve verhalen in de krant hebben er uiteindelijk toe geleid dat de reviewer van geocaching.com heeft besloten de Lost-Place-Cache-Serie in Leipzig te archiveren. Een ander ankerpunt ligt in de thema’s sanering, toekomstvisie en nieuwbouw, op een bepaald moment onvermijdelijk wanneer men van een Lost Place spreekt.

Foto: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
 
Het gaat om de achtergronden, de fascinatie, de mogelijkheden van verlaten gebouwen … en misschien biedt dit ook een document van mogelijkheden om het verleden te begrijpen en om in de toekomst gestalte te kunnen geven aan de bestaande leefomgeving. Ook al oriënteert deze documentaire zich op locaties en verhalen in en om Leipzig, de inhoud behandelt feiten die ver over de grenzen van de stad reiken. In Duitsland, als ook in heel oost Europa vindt men vandaag de dag ontelbaar verlaten gebouwen, militaire gebouwen of industriële gebouwen. Alle verhalen uit deze film zullen met een vergelijkbare inhoud, in een andere stad, in een ander land, op een andere locatie, door andere mensen verteld kunnen worden. De verhalen en de karakters blijven in al hun facetten uniek. En meer nog: Het zijn verhalen achter vergeten muren, die meer vertellen over de omgeving, als zo veel geschiedenisboeken die verloren gaan als wij ze niet zouden bewaren. Verloren gaan als wij de vertellers niet ons gehoor schenken.
 

 
Fotofront: Saskia Speek-Janki, www.fotofront.nl
 
DVD ‘Geschichten hinter verlassenen Mauern’ in shop www.canobe.nl: Prijs 16,00 EUR
T-shirt LOST PLACES (hearths tree) in shop www.canobe.nl: Prijs 17,00 EUR
                                                                                               
Saskia Speek-Janki                                   Eigenaar van: www.fotofront.nl en  www.canobe.nl